Det kanske största jobbet som vi gjorde i somras var att anlägga ridstigar i Bollstanässkogen. Under våren gjorde vi en ny stig i det lilla skogspartiet bakom övre stallet, som jag skrivit om tidigare i bloggen. Den blev så bra att det gav mersmak.

Det har funnits stigar i Bollstanässkogen, och vi har ridit på dem. Men underlaget har inte varit inbjudande. På många ställen var det låga grenar och smalt mellan
trädstammarna. När hästarna väjer för stenar och rötter så var det ganska vanligt att man fick blåmärken både här
och där. Någon annan gångart än skritt var inte aktuell. Många ryttare i stallet
undvek helt att rida i skogen.

Jag kontaktade kommunen och fick
tillstånd att förstärka och bredda några stigar, samt anlägga en ny
slinga i ett område där det inte fanns några stigar alls.

Robert och jag satte igång med att först såga ner lite småträd och grenar. Några lite större träd som vi fått godkänt på att ta åkte också bort. Därefter var det möjligt att komma fram på många ställen med fyrhjulingen. Genom att stå på släpvagnen kunde vi nå ännu högre, så att vi fick ordentlig “takhöjd” på stigarna.

Sen satte vi igång att bryta sten. Många stora stenar blev det, och vi fick rejält med motion.Med de största stenarna fick vi ta hjälp av spelet på fyrhjulingen. Stenen på bilden nedan var onödigt stor, men den låg precis mitt i vägen på ett ställe där vi gärna ville komma fram.Sedan satte vi igång med att köra ut sand. Min pappa lånade ut sin tippkärra, och kommunen bidrog med sand som bytts ut i kommunens sandlådor. På bilden nedan ser man att det faktiskt blivit en riktigt bred och jämn stig.
Resultatet blev bättre än väntat – nu är det flera stigar som inbjuder till arbete i trav och galopp. Eftersom stigarna går lite upp och ner samt svänger lite hit och dit så måste hästarna balansera upp sig. Det är jätteroligt att rida där för både hästar och ryttare. Hästarna är mycket entusiastiska och de blir väldigt spänstiga!

Till våren ska vi få mer material och förstärka stigarna ytterligare. Tungt arbete, men jag ser fram emot det. Resultatet blir så påtagligt. De som bor i närområdet är också glada över att skogen blir mer tillgänglig.