I slutet av april och i början av maj brukar det komma lite mygg kvällstid, främst på utebanan. Men runt månadsskiftet april/maj flyttar svalorna in, och då länsar de hela stallområdet på flygande insekter. Det blir i princip helt fritt från flugor, mygg och broms på Stensunda ända till slutet av augusti när fåglarna flyttar ut igen. Och då är insektssäsongen nästan över, så då blir det inte så mycket.

För att detta ska fungera så ordnar vi med boplatser (klossar på väggen på lagom höjd, komplett med lite fastlimmat svalbo från tidigare år) samt sittpinnar. Dessa placerar vi oftast över hästarnas bajshörn, där vi inte störs av spillningen.

I år provar vi en ny modell:

En kloss för boet (där Carina häller lim till ett gammalt bo) samt en sittpinne, och under allt detta en hylla som fångar spillning. Förhoppningsvis slipper vi helt få spillning på golvet, och kan städa av hyllorna till hösten när fåglarna flyttat ut.

Förra året hann vi (till fåglarnas stora besvikelse) inte ordna platser till svalorna i det nya,
övre stallet. Men idag har vi monterat upp plats för tre par svalor i spolspiltan, se bilder nedan.

Så fort svalorna dyker upp på stallområdet så ska vi plocka bort ett av de små fönstren ovanför stalldörrarna, så blir det enkelt att flyga in och ut i övre stallet dygnet runt.

Några av hästägarna på Stensunda är mindre entusiastiska över de pratglada fåglarna som far in och ut i stallet. Men alla brukar vara överens om att det är bra mycket trevligare med fåglar än med insekter.